dinsdag 2 augustus 2011

Paddestoelkast voorbereiding.

De laatste dagen ben ik druk bezig met de verzorgingskast. Om het mij makkelijk te maken haalde ik ze volledig uit elkaar, zo kan ik plank per plank bewerken. De kast is gemaakt uit een soort vezelplaat met een laagje bovenop. Het soort kasten waarvan ik zelf slaapkamer meubeltjes had toen ik klein was. De kast is dus niet echt gemaakt van hout en is dus moeilijker te beschilderen maar daar hebben ze in de handel ondertussen al een oplossing voor gevonden. Mocht je zelf aan de slag willen gaan toon ik even de verschillende stappen:


Was de kast af met een ontvettingsmiddel. Ik gebruikte hier solarine, dat is al een oud product maar nog steeds makkelijk te vinden in de doe het zelf zaak. Solarine wast of bijt verven en vernissen. Aangezien het hier niet echt om hout gaat kan je de verf of vernis niet strippen maar dit product zet de film die bovenop de kast ligt wat mat en dat is goed voor de hechting van de verf. 


Daarna zet je alle onderdelen in de primer. Ik gebruik voor dit soort oppervlakken een universele primer. Als de primer goed droog is lichtjes schuren en het stof verwijderen. 


Dan kan je aan de slag met je kleur naar keuze. Hier maak ik gebruik van lakverf op waterbasis, héél handig in gebruik en snel droog. 2 lagen minimum. Ik gebruikte hier lakverf van het merk Excellence maar ik maak ook gebruik van levis, De Keyn,... Je kan ook aan de slag met gewone muurverf maar dan moet je nadien wel héél goed vernissen. Vernissen bestaan ook op waterbasis!


Dan kan je aan de slag met de tekening. Hier schilder ik een reeks paddestoelen die ik er gewoon met een kalkpapiertje op zet. 


En dan kan het inschilderen beginnen! Dan alle kastonderdelen terug in elkaar steken en klaar! Maar zover ben ik nog niet... de foto's van de afgewerkte kast zijn voor een volgende post. 


2 opmerkingen:

 1. Ah dit kan ik gebruiken! Wou ook een oude kast kindvriendelijk maken, maar dacht dan uiteindelijk dat het niet zou lukken omwille van het vezelplaatgedoe... Nu ga ik me er dus toch aan wagen!
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn! Zeker doen.
  Als mijn uitleg niet helemaal duidelijk is of je nog vragen hebt, stel ze gerust!
  Ben benieuwd naar het resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen